Zdravotní aspekty pití nealko vína
Moderní společnost již hodně dbá na zdraví také proto se v ní výrazně snižuje spotřeba alkoholu. Dealko vína Carl Jung nejsou pouze nealkoholická, nýbrž také bez tuků a obsahují pouze 30% kalorií běžného vína. Lidé na dietě, řidiči, nastávající maminky (těhotenství) a vůbec lidé kteří se straní konzumace alkoholu si můžou vychutnat tato vína jako vynikajícího společníka k jídlům, ve vaření či při pracovních nebo společenských příležitostech. Dealkoholizovaná vína Carl Jung se líbí vinařům, kteří oceňují chuť a komplexnost kvalitních vín, ale hledají stylovou nealko verzi jako alternativu pro bezpečný a plnohodnotný život.
Kornatění cév a dealko víno
Podstatou blahodárného vlivu nealkoholického vína je působení flavonoidu katechin, ve víně obsažené složky, která je prospěšná pro činnost srdce. Její životnost je v průměru 3 hodiny u klasického vína, u dealkoholizovaného se projevuje více jak 4 hodiny. Odborníci se shodují v tom, že nejvhodnějším je právě révové víno, blahodárně působící na cévní systém, neboť vedle alkoholu obsahuje i fenoly, které fungují jako antioxidanty. Ty pomáhají snižovat tvorbu látek (okysličeného lipoproteinu), které jsou hlavní příčinou kornatění cév.
Srdeční onemocnění a infarkt
V průběhu poslední dekády objevilo množství článků v renomovaných zdravotních časopisech po celém světě, které poukazují na blahodárné účinky konzumace vína na snižování náchylnosti k srdečním onemocněním a rizika infarktu myokardu. Kupříkladu studie Michaela H. Criqui and Brendy L. Ringelz z kalifornské univerzity v San Diego z roku 1994 zkoumala výskyt srdečních onemocněnní v 21 zemích světa a zjistila, prokazatelnou závislost mezi intenzitou konzumace vína a výskytem srdečních onemocnění (malé množství vína denně - méně úmrtí z důsledku srdečních onemocnění).
Cholesterol a víno
Vědci z University of California, Davis, identifikovali také další skupinu látek v červeném víně, která má přímou schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jedná se o saponiny, tvrdí Andrew Waterhouse, Ph.D., Professor of Enologie (vinní chemie) na University of California, Davis.
Mozková příhoda / mrtvice
16-letá studie provedená na 13,000 lidech v dánsku institutem preventivní medicínny přišla na to, že sklenka vína denně může výrazně snížit riziko mozkové příhody. Výzkumníci poznamenávají, že ti kteří vypili přibližně jednu sklenici vína (2dl červeného nebo bílého) měli statisticky 32% snížení výskytu mozkových příhod. Tento jev se neprokázal u konzumentů piva nebo lihovin.
Alkohol a těhotenství
Může jedna jediná opice během těhotenství přivodit poškození mozku dítěte? A jaká je hrozba skrytá za fetální alkoholový syndrom (FAS)? Čtěte zde.
Další zdroje k tématu víno a zdraví
- Složka červeného vína může držet tajemství "fontány mládí", domnívají se výzkumníci z Harvardu (26/08/2003, Wine Spectator)
- Polyfenol v červeném víně může udržet Vaše srdce zdravé, ukazuje výzkum (23/05/2003, Wine Spectator)
- Pravidelné pití snižuje riziko infarktu, ukazuje studie (10/01/2003)
- Dobře jez, rozumně pij, žij déle (29/11/2001, Wine Spectator)
- Studie ukazuje poropojení pití vína a nižšího rizika mrtvice (03/11/1998, CNN)
- Nový bojovník s cholesterolem nalezen v červeném víně
(09/11/2003, Science Daily)